כמה פעמים זרקתם דף לפח המחזור וחשבתם “זהו, סיימנו”. האמת המרתקת היא שהסיפור של הנייר רק מתחיל כשאנחנו נפרדים ממנו. מחזור נייר הוא אחד התהליכים המרתקים והמועילים ביותר שפיתחנו כחברה, ויש בו הרבה יותר קסם ממה שנדמה במבט ראשון. בואו נצא יחד למסע בעקבות הנייר – מהרגע שהוא נזרק ועד לרגע שהוא חוזר אלינו בצורה חדשה ומפתיעה.
מהו מחזור נייר?
מחזור נייר הוא תהליך שבו פסולת נייר עוברת עיבוד והופכת למוצרי נייר חדשים ושמישים. במילים פשוטות, במקום לכרות עוד ועוד עצים, אנחנו לוקחים את הנייר שכבר השתמשנו בו ומעניקים לו חיים חדשים. הנייר הממוחזר יכול להפוך למגוון רחב של מוצרים – החל מנייר הדפסה חדש, דרך שקיות נייר ידידותיות לסביבה שמחליפות את שקיות הפלסטיק, ועד למוצרי אריזה שונים שמשמשים אותנו יום-יום.
חשיבות מחזור הנייר לסביבה
אז למה בעצם זה חשוב כל כך? ובכן, כל טון נייר שאנחנו ממחזרים מציל בממוצע 17 עצים! חשבו על זה רגע – כמה עצים יכולנו להציל אילו כולנו היינו ממחזרים את כל הנייר שאנחנו משתמשים בו. מעבר להצלת העצים, מחזור נייר חוסך כמויות עצומות של אנרגייה ומים. ייצור נייר מחומר גלם ממוחזר צורך כ-60% פחות אנרגייה ו-80% פחות מים מאשר ייצור נייר מעצים חדשים. נוסף לכך, מחזור נייר מפחית את כמות הפסולת שמגיעה למטמנות, ובכך מצמצם את פליטות גזי החממה ומקטין את הזיהום.
שלבי תהליך מחזור הנייר
איסוף וריכוז
הכול מתחיל בנו! כשאנחנו שמים נייר בפח המחזור (הכחול), אנחנו מניעים שרשרת של אירועים. משאיות איסוף מיוחדות אוספות את הנייר ומעבירות אותו למרכזי איסוף גדולים.
מיון והפרדה
במרכזי המיון, הנייר עובר תהליך מיון קפדני. עובדים וציוד אוטומטי מפרידים בין סוגי הנייר השונים – נייר עיתון, קרטון, נייר משרדי וכו’. כל סוג נייר ימשיך בדרכו למסלול מחזור מותאם. הם גם מסירים חומרים זרים כמו סיכות, אטבים ופלסטיק.
גריסה ופירוק
אחרי המיון, הנייר נגרס לפיסות קטנות ומוכנס למערבלים ענקיים עם מים חמים וכימיקלים שמפרקים אותו לסיבים.
ייצור עיסת נייר
הסיבים יוצרים תערובת דביקה שנקראת “עיסת נייר” או “פאלפ”. העיסה הזאת עוברת ניקוי מדיו, מחומרי הדבקה ומשאריות פלסטיק. לפעמים מוסיפים כימיקלים שמסירים את הדיו מהסיבים (תהליך שנקרא (“de-inking”.
ייצור גיליונות חדשים
העיסה הנקייה מועברת למכונות ייצור נייר, שם היא נפרסת על רשתות ענקיות, מיובשת ונלחצת ליצירת גליונות נייר חדשים. הגליונות נאספים בגלילים ענקיים ונשלחים לחיתוך ולעיבוד נוסף בהתאם למוצר הסופי. יש מפעלים שמייצרים מהעיסה הזו שקיות אריזה ומוצרי נייר שימושיים אחרים שחוזרים אלינו בחנויות.
יתרונות מחזור הנייר
יתרונות סביבתיים
מעבר להצלת העצים, חיסכון במים ובאנרגייה, מחזור נייר מפחית גם את זיהום האוויר והמים. תהליך ייצור נייר מחומר בתולי פולט כמויות גדולות של מזהמים, בעוד שמחזור מפחית את הפליטות האלה בצורה משמעותית.
יתרונות כלכליים
מחזור נייר אינו רק טוב לסביבה אלא גם לכלכלה! התעשייה הזאת מייצרת מקומות עבודה רבים ומאפשרת חיסכון בעלויות ייצור. חברות רבות מצאו שהשימוש בנייר ממוחזר משתלם יותר מבחינה כלכלית, וזה נוסף לתדמית הירוקה והחיובית שהן מקבלות.
טכנולוגיות חדשות במחזור נייר
בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית מרשימה בתחום מחזור הנייר. טכנולוגיות חדשות מאפשרות למחזר נייר יותר פעמים בלי לאבד מאיכותו, ותהליכי סינון מתקדמים מצליחים להוציא יותר חומרים זרים מהעיסה.
אחת ההתפתחויות המעניינות היא שימוש באנזימים טבעיים במקום כימיקלים מזהמים בתהליך הסרת הדיו והפירוק של הנייר. זה הופך את התהליך לידידותי עוד יותר לסביבה!
טיפים לחיסכון בנייר
מחזור נייר הוא נהדר, אבל עוד יותר טוב לחסוך בנייר מלכתחילה! הינה כמה טיפים פשוטים:
1. הדפיסו דו-צדדי חוסך מחצית מכמות הנייר
2. השתמשו בתיבות דואר אלקטרוני במקום לשלוח מכתבים
3. בטלו חשבונות מודפסים ועברו לחשבונות דיגיטליים
4. השתמשו שוב בצד השני של דפים מודפסים לטיוטות ולרשימות
5. השתמשו במגבות בד במקום מגבות נייר במטבח
מחזור נייר בישראל
בישראל, תעשיית מחזור הנייר מתפתחת בקצב מרשים. עם זאת, עדיין יש לנו לאן להתקדם. היום, ישראל ממחזרת כ-25% מפסולת הנייר שלה, בעוד שמדינות מובילות באירופה מגיעות ל-70% ויותר.
הפחים הכחולים המפוזרים ברחבי הארץ הם הדרך הפשוטה ביותר לתרום למאמץ המחזור. נוסף אליהם, יש מרכזי מחזור רבים שמקבלים כמויות גדולות של נייר וקרטון.
סיכום
מחזור נייר הוא תהליך מרתק שמתחיל בפעולה קטנה שלנו – הזריקה לפח הכחול – ומסתיים במוצרים חדשים ושמישים שחוזרים אלינו. זו דוגמה מצוינת לאופן שבו פעולות קטנות יכולות להשפיע בצורה גדולה על הסביבה, הכלכלה והעתיד שלנו. בכל פעם שאתם זורקים נייר לפח המחזור, דמיינו את המסע המדהים שהוא עומד להתחיל. ככה, בזכות פעולה קטנה אחת, אתם חלק מהפתרון ולא מהבעיה. אז בפעם הבאה שתחזיקו ביד שקית נייר יפה או תדפדפו בספר, זכרו – אולי הם כבר היו כאן בגלגול קודם!